Godje.nl

En ik zag dat het goed was

Sipura 3000 instellen voor VoIP

Om kosten te besparen heb ik een tijd geleden mijn telefonie van Ziggo naar een VoIP-provider (CheapConnect) overgeheveld. Ziggo vroeg hier veel te veel geld voor (inclusief onbeperkt vast bellen 12 euro per maand) en dat kon volgens mij goedkoper. Bijkomend voordeel van je vaste telefoonnummer niet bij een ISP ondergebracht hebben, is dat het veel makkelijker wordt om over te stappen naar een andere ISP. Omdat ik wilde besparen heb ik geen dure VoIP-telefoon aangeschaft. Via marktplaats heb ik een zogenaamde ATA (Analoge Telefoon Adapter) gekocht, zodat ik mijn huidige analoge telefoon kon blijven gebruiken. Dit is een Linksys SPA-3000 geworden. Dit is een apparaatje dat vroeger veel verkocht is, dus tweedehands goed te krijgen. Het nadeel van dit apparaat is dat er geen ondersteuning meer voor is. Na het nodige zoekwerk heb ik werkende instellingen gevonden om dit te installeren. In dit artikel wil ik een stappenplan beschrijven om dit later nogmaals voor elkaar te kunnen krijgen zonder diezelfde zoektocht nogmaals te hoeven doen.

Stap 1: factory reset

Toen ik het VoIP-adapter eenmaal thuis had, bleek er een wachtwoord op te zitten welke ik niet kon achterhalen. Er zit ook geen rest-knop op, dus ben ik op zoek gegaan hoe deze gereset kon worden. Dat bleek niet heel ingewikkeld. Je moet het VoIP-adapter aansluiten met alleen stroom en telefoonkabel aangesloten. Dus zonder netwerkkabel. Vervolgens bel je het nummer **** Via de telefoon hoor je vervolgens dat je een code kunt invoeren. Voer hier 73738# in en alle instellingen, inclusief wachtwoord, zijn verwijderd. Hierna kun je de netwerkkabel aansluiten.

Stap 2: firmware opnieuw installeren

Dit is een beetje ingewikkeld. Je moet allereerst het ip-adres van de VoIP-adapter zien te achterhalen (meestal kun je dat in jouw router wel zien). Vervolgens heb je de firmware nodig. Deze kun je hier downloaden. Je kunt de firmware niet uploaden in de VoIP-adapter, je moet dit met een zogenaamde querystring op de url van jouw VoIP-adapter aangeven. Als het ip-adres van jouw VoIP-adapter bijvoorbeeld 192.168.1.15 is: dan zal de url er als volgt uit moeten zien:
http://192.168.1.15/upgrade?https://godje.nl/asset/download/sipuraspa3000_firmware Als het ip-adres anders is, zul je die moeten invullen. Je zult nu zien dat de LED-jes jouw VoIP-adapter heel snel gaan knipperen. Als ze daarmee stoppen, is de nieuwe firmware geïnstalleerd. Haal niet de stroom van de VoIP-adapter af voordat deze klaar is met installeren, anders zal deze onherstelbaar beschadigen.

Stap 3: Instellingen invoeren

Omdat dit apparaat gemaakt is door een Amerikaans bedrijf, zijn de standaard instellingen ook voor Amerikaanse telefoons. Als je belt klinkt het allemaal wat anders (een beetje zoals in de hollywood-films). Onderstaand zie je mijn instellingen, dan klinkt het allemaal wat vertrouwder (en werkt het in Nederland tenminste ook). Hiermee kun je vanaf een Nederlands netwerk bellen en gebeld worden.

Wachtwoord

Je kunt een wachtwoord instellen, maar geen gebruikersnaam. In mijn geval moet je achteraf bij inloggen de gebruikersnaam "user" gebruiken.

Disclaimer

Dit is een stappenplan op basis van mijn ervaring. Bij mij werkte dit feilloos. Mocht dit echter bij jou niet zo werken en bijvoorbeeld jouw VoIP-adapter gaat stuk, dan ben ik daar niet verantwoordelijk voor.

Update DNS-instellingen met TransIP SOAP-API Geblokkeerde poorten openen op de Ziggo Connectbox Website snelheid uitgelegd Sipura 3000 instellen voor VoIP Update DNS-instellingen met TransIP REST-API Waarom de verbinding met Ziggo ieder uur wegvalt Optimaliseer websiteprestaties met Nginx Proxy Cache op een RAM-drive https://zitikerbij.godje.nl