Godje.nl

En ik zag dat het goed was

Website snelheid uitgelegd

Als je een website maakt, wil je dat deze snel is. Om dit te meten zijn er een aantal standaard metingen. Het is natuurlijk belangrijk te weten wat deze verschillende metingen betekenen. Hieronder zal ik een aantal veelgebruikte metingen uitleggen.

Developer Tools

Allereerst kun je van Google Chrome statistieken krijgen binnen de 'Developer Tools' (Ctrl + Shift + I). Onder het tabje 'Network' zie je de zogenaamde waterval en helemaal onderaan een aantal meetwaardes.

Document Load

Dit is de tijd die verstrijkt tussen het moment waarop een gebruiker een site opvraagt en het moment waarop alle afbeeldingen, tekst en andere HTML-elementen geladen zijn. Vaak is het aan te raden om bij het initiele request het aantal externe elementen (plaatjes, scripts, etc) laag te houden. Hierdoor hoeft de browser minder connecties met de server te maken, en zal de Document Load sneller zijn. Als richtlijn wordt een Document Load van minder dan 1 seconde gehanteerd, maar sneller is natuurlijk altijd beter

Finish

Nadat de HTML is geladen (Document Load), kan het zijn dat met bijvoorbeeld JavaScript nog zaken geladen worden, dit wordt asynchroon genoemd. Het liefst zijn dat zaken op de achtergrond waardoor de website visueel niet verandert. Finish is de tijd die verstrijkt tot het oment waarop de gebruiker een site opvraagt en alle Asynchrone elementen zijn geladen. Bij grote websites zul je zien dat deze waarde vaak behoorlijk oploopt en dat hoeft ook helemaal niet erg te zijn.

Verder zie je nog een paar getallen met betrekking tot de hoeveelheid data. Er is een hoevelheid resources, dat is het totale aantal kB van alle elementen samen. Tenslotte zie je nog een hoeveelheid kB transferred. Dit kan minder zijn dan de hoeveelheid resources.
Dat komt omdat de webserver waarschijnlijk de resources middels gzip kleiner maakt voordat het naar de browser gestuurd wordt of één of meerdere resources zijn al bekend op de browser. Deze staan dan al in de zogenaamde Cache. De browser zal deze resource dan uit de cache halen.

Als je het bovenste element van de waterval aanklikt, krijg je een schermpje waarop je op 'Timing' kunt klikken. Hier zie je precies hoe de tijd wordt opgebouwd. De belangrijkste hiervan zijn:

Time to First Byte (TTFB)

Dit is één van de meest verwarrende waardes. TTFB meet de tijd die verstrijkt tussen het moment waarop een gebruiker een site opvraagt ​​en het moment waarop de browser van die gebruiker het eerste stukje informatie ontvangt. Hiermee kun je de snelheid van de server meten, echter is dit niet het hele plaatje. Als je een dynamische website hebt met een CMS zoals WordPress, is dat DMS verantwoordelijk voor het laden van de database, ophalen van data uit die database, het samenvoegen van de informatie tot een volledige webpagina en deze naar de browser sturen. Het moment dat het eerste stukje van die pagina bij de browser is, is dus de TTFB.

Content Download:

Dit is waarschijnlijk een vrij klein getal, in ieder geval veel kleiner dan TTFB. Als hier toch een groot getal staat, betekent dat de server alvast begonnen was met het resultaat opsturen en nog bezig was de rest van de HTML te genereren of de HTML is heel groot.

Update DNS-instellingen met TransIP SOAP-API Geblokkeerde poorten openen op de Ziggo Connectbox Website snelheid uitgelegd Sipura 3000 instellen voor VoIP Update DNS-instellingen met TransIP REST-API Waarom de verbinding met Ziggo ieder uur wegvalt Optimaliseer websiteprestaties met Nginx Proxy Cache op een RAM-drive https://zitikerbij.godje.nl